Zorggroepen

 
In Zuidoost Brabant zijn de volgende zorggroepen actief:

PoZoB

Praktijkondersteuning Zuidoost Brabant (PoZoB) ondersteunt huisartsen in de regio Zuidoost-Brabant om kwalitatief goede gestructureerde zorg te geven aan chronisch zieken.

PoZoB is werkgever voor praktijkondersteuners en combineert daarnaast zorg, een adequate backoffice en een wetenschappelijke afdeling, waardoor zij de aangesloten huisartsen werk uit handen neemt en een volwaardige gesprekspartner voor de zorgverzekeraars is. Wanneer er mogelijkheden zijn om de eerstelijnszorg te verbeteren en te versterken neemt PoZoB namens de huisartsen het initiatief.

DOH

De Ondernemende Huisarts (DOH) is een innovatieve organisatie van ondernemende huisartsenpraktijken die in samenwerking met ketenpartners kwalitatief hoogwaardige eerstelijnszorg biedt aan ca 100.000 patiënten in de regio Eindhoven.

DOH wil zich onderscheiden door haar patiënten geïntegreerde generalistische zorg te bieden, dichtbij huis, en ongeacht de wijze van financiering van deze zorg. DOH praktijken bieden zorg vanuit moderne, goed georganiseerde en NHG-geaccrediteerde huisartsenpraktijken, waarin meerdere huisartsen samenwerken met praktijkondersteuners en doktersassistentes. De praktijken bieden een breed pakket aan zorg, waaronder zoveel mogelijke diagnostische faciliteiten vanuit de praktijk zelf. De DOH huisartsenpraktijken hebben lokale samenwerkingsafspraken met (eerstelijns) zorgaanbieders.

ELAN

Eerstelijns Huisartsen Ondersteuningsorganisatie Elan is een ondersteuningsorganisatie voor huisartsen in het praktijkgebied Geldrop – Helmond en omstreken. Om gebruik te kunnen maken van de diensten en producten van de ondersteuningsorganisatie dient u als praktijkhoudend huisarts lid te zijn van de Vereniging Elan.

Doelstelling van de Vereniging Elan is het instandhouden en exploiteren van een ondersteuningsorganisatie d.m.v.:
• namens haar leden contracten met zorgverzekeraars realiseren voor met name chronische zorg
• hulp bieden voor de praktijkorganisatie en
• gezamenlijk diensten en producten inkopen

De huisartsen en medewerkers van Elan werken bij de realisatie van de chronische zorgketens samen met het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, het St. Anna ziekenhuis in Geldrop, de regionale thuiszorgorganisaties ZuidZorg en De Zorgboog en de transmurale centra Quartz en Thema.

SGE

Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE) heeft als doel het aanbieden en kwalitatief verbeteren van een geïntegreerde eerstelijns gezondheidszorg in Eindhoven en omstreken.
De SGE bestaat uit 10 gezondheidscentra.

De huisartsen hebben in het gezondheidscentrum de functie van spelverdeler. Zij zorgen ervoor dat zorggebruikers de juiste hulp krijgen, op het juiste moment en de juiste plaats. Zij werken nauw samen met de andere zorgverleners om hen heen.

Huisartsen hebben een grote rol in de behandeling van patiënten met chronische klachten. In zorgprogramma´s wordt de zorg voor deze groep patiënten zo goed mogelijk afgestemd.